HAT-20-1-0886

Határtalanul kirándulás 2022.

Iskolánk nyolcadikos és néhány hetedikes tanulói nagy erdélyi körutazáson vettek részt 2022. 06.08 és 2022.06.12. között. A Határtalanul program keretében 3.700.000 forintot nyertünk az utazás megvalósítására a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től 44 diák és 5 felnőtt kísérő részére.

Az öt napos kirándulás alatt a tanulóink megismerték az erdélyi magyarság néprajzi és irodalmi hátterét, kultúráját. Személyesen élték meg, hogy milyen sok magyar ember él Romániában. Felfedeztük Ady Endre múltját, Mátyás király kötődéseit Kolozsváron. Találkoztunk Farkaslakán Tamási Áron emékeivel. Gyulafehérváron Bethlen Gábor emlékművét és Nagyváradon Szent László szobrát és hermáját is lehetőségük volt megtekinteni. Erdély természeti csodáinak felfedezésére is alkalom nyílt és a népművészetet is megismerhettük.

Az utazást a nyolcadikos osztályfőnökök, Csortos Tímea és Veres Anita szervezték. A tanulópárok kirándulási helyszínek szerint felkészültek. A kirándulás során meglátogatandó helyszínek nevezetességeiről, történelmi, irodalmi vonatkozásairól a gyerekek előadásokat, bemutatásokat tartottak a buszon és az egyes helyszíneken.

A kirándulás főbb állomásai: Nagyvárad, Csucsa, Körösfő, Kolozsvár, Gyergyócsomafalva, Gyergyószentmiklós, Parajd, Korond, Farkaslaka, Gyilkos tó, Békás-szoros, Szent Anna tó, Sepsiszentgyörgy, Brassó, Törcsvár, Gyulafehérvár, Déva, Vajdahunyad.

Gyergyószentmiklóson felkerestük a Fogarassy Mihály Általános Iskolát, ahol a 7. b osztállyal ismerkedtünk meg. A tanulók bemutatták egymásnak településeiket előre elkészített diasorozaton keresztül, majd helyismereti online kvízt játszottak. Olyannyira összeismerkedtek, hogy késő délutánra barátságos futballmérkézőst szerveztek.

Nagyon várták a gyerekek a negyedik napon felkeresett Törcsvári kastélyt, ahol a hírhedt Drakula gróf legendájával ismerkedhettek meg. Az élményt fokozta, hogy aznap este a Dracula Motelben szálltunk meg. Ez az utazás kárpótolt bennünket a koronavírus járvány miatt elmaradt osztálykirándulásokért, sikeresen összekovácsolta a társaságot, új kapcsolatok is kialakultak.