Mátrafüreden, az Északi ASZC Mátra Erdészeti, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban iskolalátogatáson és szakmai napon vett részt a parádi Fáy András Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6., 7. és 8.osztálya 2022. szeptember 21-én, szerdán.

Reggel 8 órakor indultunk különjárattal, melyet a mátrafüredi iskola biztosított.

Nagyon hasznos és élményszerű napon vettünk részt, remekül meg volt szervezve ez a nyílt nap. Kedvesen és barátságosan fogadtak minket. Érkezésünk után egy rövid tájékoztatón vettünk részt, ahol megtudhattuk mi is az iskola küldetése, illetve milyen az iskola képzési struktúrája. Olyan szakembereket képeznek, akik munkájukból kifolyólag boldogulni tudnak.  8. osztályosok számára meghirdetett képzések: 5 éves erdésztechnikus képzés (vadgazdálkodás és erdőgazdálkodás), illetve a szakképző iskolai oktatás tekintetében erdőművelő-fakitermelő szakmát biztosító képzést is nyújtanak. Érettségi vizsga után is lehet az intézményben továbbtanulni, 2 éves szakmai oktatási idő alatt lehetnek erdésztechnikusok.

A megnyitó után az osztályok 12-15 fős csoportokba szerveződtek, és állomásokon keresztül ismerhették meg az iskola nyújtotta elméleti és gyakorlati oktatás szépségeit. Minden csoportot kettő erdésztechnikus tanuló kísért a következő állomásokon a parádi pedagógusok mellett:

  • kézműves foglalkozás az erdő természetes melléktermékeiből (az elkészült produktumokat hazavihették a gyerekek)
  • fűrészekkel, erdészeti gépekkel ismerkedhettek meg a tanulók. Láthatták, hogyan szállítja az LKT a fát, hogyan kell motorfűrésszel fát darabolni, hogyan kell szakszerűen egy fát legallyazni. Szeleteket vágtak fából. Időre szétszedték és összeszerelték a fűrészeket a tanulók.
  • fegyverismereti előadás keretében kipróbálhatták a tanulók a lövészetet
  • íjászkodtak
  • biológus előadást tartott nekik a fák növekedéséről

A program végén zsíros kenyérrel és teával is kínáltak bennünket, ami nagyon jól esett a diákoknak. Sok kisgyerekben megfogalmazódott, hogy itt szeretne tovább tanulni.